VIDEO - Rudolf Krautschneider:
KP HD 10 Rychnov nad Kněžnou 24. 3. 2018

  Tamní regionální centrum odborného a dalšího vzdělávání (Pwiatowe Centrum Kstalczenia Zawodowego i Ustawicznego) vyučuje řadu odborných profesí a mezi nimi i kuchaře a cukráře. Patnáctičlenná skupina polských cukrářů přijala pozvání do Nové Paky na 29. listopadu 2019, díky tamnímu centru cukrářů, které je na tento obor přímo zaměřeno a velmi dobře vybaveno.

  A hned po dopoledním příjezdu přijali polští cukráři a jejich učitelé a mistři pozvání do specializovaného cukrářského střediska Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace a vyzkoušeli si tvorbu originálních českých měkkých cukrářských výrobků.

  Violeta Piesczek nám objasnila polskou formu výchovy cukrářů. Od té novopacké se výrazně liší. „V naší spojené třídě se učí nejen cukráři, ale také kuchaři, pekaři a prodavači. V prvním ročníku mají během týdne tři dny teorie a dva dny praxe. Ve druhém a třetím ročníku je poměr teorie a praxe v týdnu 2:3. Bohužel, vlivem nižší porodnosti za posledních deset let  klesl počet žáků naší školy ze 2000 na 750. Pravdou je, že do tohoto výsledku jsou započítány všechny další obory, které se na naší škole vyučují, tedy i obory mechanické jako elektrikáři, zámečníci a podobně.“

  Zástupkyně ředitele SŠGS Nová Paka, Milena Jarošová vysvětluje tyto a další rozdíly: „Poláci nemají vlastní specializované pracoviště ani tradici, kterou má náš cukrářský obor ve škole. „

  Nesmyslný souboj o počet dětí, který má vliv na financování škol, je stejný v Polsku i v České republice. Zdá se, že školy pak ztrácejí velmi mnoho potřebné energie organizací všech forem náboru.  Školství ani na jedné straně česko-polské hranice se neumí příliš řídit skutečnou potřebou trhu.

  Česká tradice pekařů a cukrářů inklinuje ke štrůdlům a zákuskům, Poláci si nedovedou představit tento trh bez serniku. Co je ro sernik?  Pozor, nepleťte si to se sýrníkem, sernik je vlastně tvarohový koláč s rozinkami v mnoha variantách, kterého jsou plné pekařské a cukrářské pulty v Polsku.

  „A taky babky. Pečeme babky,“ vysvětlovali nám s vážnou tváří Polky. Česky to vypadá dost morbidně, ale vysvětlujeme si záhy, že babky jsou vlastně tradiční české bábovky. Někdy je vysvětlování různic českého a polského jazyka velmi úsměvné.

  Eliška Hebká nám potom přinesla obrázky řady výrobků, s nimiž novopačtí uspěli na národních i světových kláních cukrářů. Sama je absolventkou školy a přímo ve škole má vystavenou řadu svých krásných cukrářských děl. Přes rameno na počítači jsem si vyfotil jejich cukrového krtečka.

  „To máte krásný čas na uměleckou cukrářskou tvorbu a výchovu cukrářských mistrů,“ hodnotil návštěvu specializovaného cukrářského střediska polský mistr odborného výcviku. Pracuje v jedné z firem, kam chodí polští studenti na odborný výcvik, zatímco v Nové Pace se drží historie a pod odborným vedením pod jednou střechou rostou  studenti  v tomto regionu až na úroveň cukrářských mistrů. V jejich výrobcích prodávaných v mnoha obchodech Novopacka je ještě cítit chutě másla a vajec v dnešní době přehlušované většinou strojovou výrobou. Škola si vlastní výrobou i přivydělává na svoji existenci.      

  Nafotili jsme ještě několik záběrů ve škole a ve školní kuchyni, zašli na oběd a potom do další perly Nové Paky, malého velkého pivovaru s tradicí od roku 1872. Pivo je tam vařeno v původních prostorách i dnes. Podrobnosti o pivovaru jistě najdete na www.novopackepivo.cz, ale vězte, že polští potravináři s mnohem menší pivní tradicí vstupovali do tak tradičního pivovaru s vlastní sladovnou vůbec poprvé.

  Polští hosté si prohlédli i rozsvícení vánočního stromu ve Staré Pace, navečeřeli se a plni dojmů odjížděli domů.  Jiří Daniel 

Tomasz Kosciów – realizátor projektu z FIRIM – se během projektu tak zdokonalil v češtině, že překládal i složité odborné výrazy a pilně doplňoval výklady vlastními historkami.

 

Aktualizace těchto stránek je spolufinancována z projektu INSPIR - intenzivní spolupráce sítí institucí regionů,
reg. č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000097 realizovaného v letech 2017-2020